مقدمه‌ای بر بازاریابی شبکه‌ای

مقدمه‌ای بر بازاریابی شبکه‌ای
ناشر: هنر پارسینه
کد کتاب: 105332
نویسنده: عبّاس فضیله
ابعاد(قطع): رقعی(21.5*14.5)
شمارگان: 1000
سال چاپ: 1395
مشخصات: جلد نرم(شومیز)،متن تک رنگ ،کاغذ 70gتحریر
شابک: 978-600-96201-1-1
وزن(گرم): 800
قیمت: 40,000تومان

«مقدمه»

ورود «کسب و کار بازاریابی شبکه‌ای» در ایران با یک چالش اجتماعی و اقتصادی همراه شد. زیرا آنچه که از قریب به دو دهه قبل تحت این نام در ایران رواج یافت نه کسب و کار بازاریابی شبکه‌ای بلکه « دسیسه‌های هرمی » بود.

به بیان بهتر بازاریابی شبکه‌ای هیچ سنخیّتی با آن فعالیّت‌های غیرقانونی در جامعه نداشت، بلکه ذکر نام بازاریابی شبکه‌ای فقط ابزاری در جهت موجّه نشان دادن فعالیّت‌های رو به گسترش شرکت‌های هرمی بود.

از اواسط دهه هفتاد شرکت هایی اقدام به نشر اوراقی بین مردم نمودند که افراد با فروش آن اوراق به دیگران و ادامه آن تسلسل، واجد پورسانت هایی می‌شدند و از اولیّن سالهای دهه هشتاد شرکت هایی با منشاء خارجی به شکلی سازمان یافته‌تر و بسیار حرفه‌ای با ایجاد بهانه‌های خرید، افراد را با عنوان کسب و کار شبکه‌ای عملاً به استخدام درآورده وبا یک پشتوانه آموزشی آنان را به تشکیل شبکه‌های خرید هدایت می‌نمودند.

این شرکت‌ها با اتخاذ روشهای کاملاً برنامه ریزی شده و استفاده از ترفندهای اقتصادی و خصوصاً روانشناسی جمعیّت قابل ملاحضه‌ای را درگیر کار خود کردند.

ماهیّت شرکت‌های هرمی یک دروغ بزرگ اما کادوپیچی شده بود.این شرکت‌ها با استفاده از خلاء قانونی به صورتی نظام مند دیگر اهداف خود را دنبال می‌نمودند. با استفاده از شعارهایی چون ثروت برای همه، کسب و کار معجزه گر پولساز در خانواده‌ها و دست گذاشتن بر روی احساسات مالی مردم توانسته بودند نظر بسیاری را به خود جلب کنند.

پس از ورود فرد به این شرکت ها، به صورتی هدفمند به او دنیایی آرمانی از رفاه و ثروت نشان داده  و زندگی حال او را ناقص و کسالت بار نشان می‌دادند. انواع و اقسام فیلم هایی که در آن بازاریابان آن شرکت‌ها به ثروت‌های افسانه‌ای دست یافته و در قیاسی شعبده گونه از زندگی افراد موفّق در دیگر کسب و کارها و وصل آن افراد به کار خویش و پافشاری به این اصل که اگر راهی را که ما پیش پای شما قرار داده ایم طی کنید به سرعت پله‌های ترقّی را طی کرده و از وضعی که در آن هستید به برج عاج خواهید رسید.

مکمّل و ستون اصلی بوجود آورنده این نگرش در افراد، تکنیک‌های روانشناسی بود که تحت عنوان آموزش تغییر نگرش به افراد القاء می‌شد و در مدت زمانی به طول چند روز، افراد را در یک جوّ هیجانی فرو می‌بردند که بیرون آوردن افراد از آن فضا به آسانی میسّر نبود. پشتوانه دیگر این آموزش، ایجاد هیجان جمعی بود. با تشکیل اجتماعات ذیل عنوان جلسات جمعی کار، با بوجود آوردن هیجان جمعی، هیجانات فردی را تشدید کرده و افراد را هر چه بیشتر آمادهٔ فعالیّت و خصوصاً وفاداری افراطی به شرکت می‌نمودند. تا جایی که به اصلاح بازاریابان آن شرکت‌ها نسبت به شرکتی که در آن فعالیّت می‌کردند نهایت تعصب را داشته و دیگر شرکت‌ها و خصوصاً منتقدان را به چشم دشمن می‌نگریستند.

با شروع افراد مال باخته و تشکیل پرونده‌های بسیار در دستگاه قضایی، مشکل از یک چالش تبدیل به یک شوک شد. به عبارت بهتر عمق صدمهٔ دسیسه‌های هرمی به ساختار جامعه و اقتصاد هر روز روشن‌تر می‌گشت. انواع و اقسام نابسامانی‌های خانوادگی، شغلی و مالی برای افراد از یک سو و میزان سنجی خروج سرمایه هایی که به شکل ارز و آنچه خروج ارز از کشور نامیده می‌شود، مجموعهٔ قانونگذاری و قضایی کشور را به برخورد با شرکت‌های هرمی واداشت. این بار شرکت‌های هرمی از شکل فعالیّت علنی در جامعه به شکل فعالیّت زیرزمینی تغییر استراتژی دادند.

با اینحال هنوز یک پرسش اساسی وجود داشت که سرنوشت شرکت هایی که در صدد فعالیّت سالم بازاریابی شبکه‌ای هستند چه می‌شود. به دیگر سخن حرکتی از درون ایران شروع شده بود. شرکت هایی که می‌خواستند در یک فعالیّت سالم اقتصادی به کسب و کار بازاریابی شبکه‌ای پرداخته و هیچگونه تشابه یا هدف ماهیّتی با شرکت‌های هرمی نداشته باشند.

در ابتدا مرجعی برای ساماندهی، نظارت و اعطای مجوّزهای لازم به شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای وجود نداشت و فعالان این حوزه همچنان در یک خلاء قانونی به سر می‌بردند. با این اوصاف بزرگترین دلایل دفاع از شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای این بود که شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای مبتنی بر قانون و اصول علمی و به دور از هرگونه شا‌‌ئبهٔ کارکرد غیراقتصادی و مخرّب می‌توانند یک راه حل مناسب برای برچیده شدن شرکت‌های هرمی شوند به این معنا که با قانونی شدن بازاریابی شبکه ای، تمایل به شرکت هایی هرمی از بین خواهد رفت و دلیل دوّم آن بود که شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای قانونی با خاستگاه داخلی علاوه بر ایجاد اشتغال می‌توانند موجب چرخش پول در داخل و جلوگیری از خروج ارز توسط شرکت‌های هرمی خارجی شوند.

نهایتاً با تعیین وزارت محترم صنعت، معدن و تجارت به عنوان مرجع اصلی تصمیم گیری و نظارت بر کسب و کار بازاریابی شبکه‌ای و تصویب قوانین مربوط به این حوزه، این چالش بوجود آمده تبدیل به یک فرصت اقتصادی گردید.

تا امروز چندین شرکت توانسته اند با رعایت موازین و قوانین مربوط به بازاریابی شبکه‌ای از وزارت صنعت، معدن و تجارت، مجوزهای لازم را اخذ نموده و در فضایی شفّاف به رقابت سالم بپردازند که حرکتی بسیار مثبت است و آرزومندیم که بتوانند با عملکرد صحیح، موجبات پیشرفت روزافزون بازاریابی شبکه‌ای را فراهم نمایند.

و امّا این کتاب چنان که از نامش پیداست، مقدمه‌ای بر بازاریابی شبکه‌ای است.

محتوای این کتاب مشتمل بر دو بخش است.

در بخش اول به تعاریف، مفاهیم و اصول کسب و کار بازاریابی شبکه‌ای پرداخته ایم. همچنین جهت روشن شدن مطالب به بسترهایی که بازاریابی شبکه‌ای در آن فعالیّت می‌کنند نیز پرداخته ایم.

مواردی همچون تعریف بازار و بازاریاب، روند تاریخی تشکیل بازارها، عوامل دخیل دربازار و از جمله نقش واسطه‌ها در اقتصاد و پس از آن به خود مبحث بازاریابی شبکه‌ای پرداخته شده است.

هدف از این بخش آنست که علاقمندان به بازاریابی شبکه‌ای بتوانند دیدگاهی صحیح به مقولهٔ بازاریابی شبکه‌ای پیدا نموده و بر مبنای آن بتوانند شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای را از دیگرشرکت هایی که تحت این نام فعالیّت غیرقانونی انجام می‌دهند، تمییز داده و معیارهایی جهت انتخاب شرکت‌های قانونی داشته باشند. همچنین معلومات مقدماتی این علم را به زبانی ساده و غیر تخصصی کسب نمایند.

از آنجا که بازاریابی شبکه‌ای واجد تعاریف دانشگاهی تخصّصی است، سعی گردیده ارائه مطالب ضمن وفاداری به متون تخصّصی، در عین سادگی بتوانند مورد استفاده خوانندهٔ طیف عمومی قرار گیرند.

بخش دوم کتاب در ارتباط با عوامل ذهنی و شخصیّتی لازم در راستای کسب موفقیّت در حرفهٔ بازاریابی است که مناسب حال این کتاب بیشتر به عوامل روانی دخیل در بازاریابی شبکه‌ای پرداخته شده است.

در این بخش نیز سعی گردیده به دور از برخورد هیجانی و شعارگونه، مطالب بر مبنای اصول علمی ارائه شود.

هدف آنست که پس از پایان کتاب، خواننده بتواند با تکیه بر معلومات خود به کسب و کار بازاریابی شبکه‌ای بپردازد.

با این مقدمه ذکر چند نکته ضروریست.

بنده به هیچ وجه مدّعی کامل بودن این کتاب نیستم و مسلماً راهنمایی و تعامل خوانندگان محترم و خصوصاً دست اندرکاران و نخبگان گرامی بازاریابی شبکه‌ای می‌توانند بنده را در ویرایش‌های بعدی کتاب، کمک شایان بنمایند.

این کتاب مقدمه‌ای بر بازاریابی شبکه‌ای است و لزوماً حاوی همه آنچه باید دربارهٔ بازاریابی شبکه‌ای طرح گردد نیست. امّا امید است در مجلّدات بعدی گام به گام به صورت حرفه‌ای به دیگر زوایای کار عملی بازاریابی شبکه‌ای پرداخته شود.

بخش آموزش شرکت ها، مجموعه داران و بازاریابان حرفه‌ای می‌توانند در کلاس‌های آموزشی از این کتاب بهره برده و مطالب آن را برای بازاریابان باز نموده و مرور نمایند.

در نگارش کتاب سعی گردیده مطالب متناسب با فضای اجتماعی و تجاری ایران ارائه شود تا در عمل، کاربردی‌تر باشد.

کتاب برای همه کسانی که می‌خواهند در کسب و کار بازاریابی شبکه‌ای داخل شوند تدوین گردیده.

و تأکید نگارنده بر آنست که مطالب این کتاب مشوّق و محرّکی باشد برای مطالعات بیشتر در خوانندگان گرانقدر.

با تشکر و سپاس از خوانندگان گرامی، امید است این کتاب که گامی اولیّه در تهیّه و تدوین کتب بازاریابی شبکه‌ای در ایران است مفید فایده افتد و خواهشمند است بنده را از پیشنهادات و نظرات خود بی نصیب نگذارید، زیرا مبرهن است که نقد خوانندگان می‌تواند در اصلاح و ویرایش این کتاب و مجلّدات بعدی مؤثر واقع گردد.

 

و من الله توفیق

کتاب
نویسنده عبّاس فضیله
ابعاد(قطع) رقعی(21.5*14.5)
شمارگان 1000
سال چاپ 1395
مشخصات جلد نرم(شومیز)،متن تک رنگ ،کاغذ 70gتحریر
شابک 978-600-96201-1-1
وزن(گرم) 800

نوشتن نظر

نام شما:


نظر شما: توجه : HTML ترجمه نمی شود!

رتبه: بد           خوب

کد امنیتی را در کادر زیر وارد نمایید: